Suomalaiset jakamistalousalustat vuonna 2017
Jakamistalous.fi -sivusto julkaistiin hieman yli neljä vuotta sitten. Tuolloin sivustolla julkaistiin myös hakemisto, jossa listattiin kotimaisia jakamistalouden toimijoita. Sen jälkeen moni asia on muuttunut. Jossain vaiheessa hakemisto poistettiin sivustolta, kun kukaan ei ehtinyt ylläpitämään sitä, ja moni siinä listatuista palveluista oli poistunut kartalta. Samaan aikaan uusia palveluita on syntynyt vauhdilla. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on kartoittaa, millaisia kotimaisia toimijoita jakamistalouden kentällä on juuri nyt.
Mikä on jakamistaloutta
Jotta tästä listasta ei tulisi loputtoman pitkä, kirjoituksessa on käytetty tiukkaa määritelmää, jonka mukaan jakamistalous on yhdistelmä alustataloutta (platform economy), vertaistaloutta (peer economy) ja käyttöoikeustaloutta (access economy).
Alustataloudella tarkoitetaan, että jokainen listatuista konsepteista hyödyntää toiminnassaan alustaa, joka yhdistää suuren joukon palveluiden tuottajia ja tarvitsijoita. Pois on siis jätetty esimerkiksi DriveNow:n kaltaiset autojen yhteiskäyttöpalvelut sekä Vaaterekin kaltaiset vaatelainaamot, sillä näissä palveluiden tuottajia on ainoastaan yksi, autot tai vaatteet keskitetysti omistava organisaatio. Samasta syystä pois on jätetty vaikkapa videovuokraamot tai Liiterin kaltaiset työkalujen vuokrauspalvelut: nekään eivät ole varsinaisesti alustoja.
Vertaistaloudella tarkoitetaan, että kaikki alustan kautta toimivat osapuolet ovat yksityishenkilöitä, eivätkä jonkin yrityksen palkkalistoilla työntekijöitä tai yrittäjiä. Pois on siis jätetty esimerkiksi Freskan kaltaisia, usein jakamistalouteen linkitettäviä siivouspalveluita tarjoavia alustoja, koska siivoojat ovat Freskan palkkalistoilla. Myös Timma, “parturikampaamoiden Airbnb” sekä Venuu, “tapahtumatilojen Airbnb”, on jätetty pois listoilta, sillä näissä palveluntarjoajat ovat ammattimaisia toimijoita. Keikkatyömahdollisuuksia yksityishenkilöille ilman työsuhdetta tarjoavat alustat ovat sen sijaan mukana.
Käyttöoikeustaloudella puolestaan tarkoitetaan, että kyseessä pitää olla jonkin vajaakäytöllä olevan resurssin (esimerkiksi kaapissa pölyttyvän tavaran tai ylimääräisen vapaa-ajan) hyödyntäminen ilman, että omistusoikeus siirtyy. Jakamistalous-sanan “jakamis”-osa on siis otettu tässä hieman kirjaimellisemmin kuin yleensä. Pois on siis jätetty esimerkiksi Zadaan kaltaiset käytetyn tavaran kauppapaikat, hävikkiruoan kauppapaikka ResQ sekä joukkorahoituspalvelu Mesenaatti.
Yllä olevat rajaukset on tehty paitsi määrittelyn helpottamiseksi, myös siksi, että ilman niitä listasta tulisi lähes loputon, ja sen ajantasaisesta ylläpidosta olisi turha edes haaveilla. Nyt on siis pyritty keskittymään jakamistalouden ytimeen. Oheinen kuva havainnollistaa tehtyjä rajauksia.

Mitä jää jäljelle näiden rajausten jälkeen? Listassa mainitut konseptit on jaettu kahteen pääkategoriaan: vertaislainaus ja -vuokraus (yksityishenkilöt lainaavat tai vuokraavat toisiltaan rahaa tai omaisuutta) sekä vertaispalvelut ja keikkatyö (yksityishenkilöt tarjoavat toisilleen palveluita joko ilmaiseksi tai rahaa vastaan).
Näistä kategorioista mukaan on otettu tässä vaiheessa ainoastaan itsenäiset kotimaiset alustat. Pois on jätetty esimerkiksi Facebookin sisällä toimivat ryhmät. Tämä ei luonnollisestikaan anna koko kuvaa kotimaisesta jakamistaloudesta, sillä esimerkiksi kimppakyytien (jotka kuuluvat vertaispalveluihin) aktiivisin kotimainen alusta on ehdottomasti 50 000 jäsenen Facebookin kimppakyytiryhmä ja sen sisarryhmät. Ryhmiä on kuitenkin niin paljon ja ne muuttuvat niin nopeasti, että niiden ottaminen mukaan olisi ollut haasteellista tämän kirjoituksen puitteissa. Myös Airbnb:n ja Uberin kaltaiset Suomessa toimivat kansainväliset jätit on jätetty luettelosta pois.
Vertaislainaus ja -vuokraus
Vertaislainaus ja -vuokraus on jaettu neljään pääkategoriaan: kulkuvälineet, raha, tavarat ja tilat.
Kulkuvälineet
Shareit Blox Car – Autot
Skipperi – Veneet
Raha
Fellow Finance – Vertaislainat
Fixura – Vertaislainat
Tavarat
Goodrnt – Kaikki tavarat
Jakokulma – Harrastusvälineet
Kinspiring – Lastenrattaat ja muut lastentarvikkeet
Kuinoma – Harrastusvälineet
Nettivuokraus.com – Kaikki tavarat
Retkirent – Retkeilyvälineet
Tilat
Barking – Parkkipaikkojen vertaisvuokraus
Helsinki Bed and Breakfast – Vertaisten tarjoama kotimajoitus
Rentapark – Parkkipaikkojen vertaisvuokraus
Vint – Varastotilan vertaisvuokraus
Vertaispalvelut ja keikkatyö
Vertaispalvelut ja keikkatyö -kategoriaan on otettu kaikki sellaiset alustat, joissa sekä palveluiden saajina että tarjoajina on yksityishenkilöitä.
Elämykset
Activities Finland – Erilaisia vertaisaktiviteetteja
DineAway – Illallinen toisen ihmisen kotona
Doerz – Kaikki mahdolliset vertaiselämykset
Duara Travels – Majoitu paikallisten luona autenttisessa kyläympäristössä
Njom Njom – Alusta Ravintolapäivän ravintoloille
Hoitopalvelut
Oupet – Lemmikit
Keikkatyö
Suoratyö – Mitä tahansa yksityishenkilön tarjoamaan keikkatyötä
Treamer – Mitä tahansa yksityishenkilöiden tarjoamaan keikkatyötä
Wolt – Yksityishenkilö toimittaa ravintolaruoan kotiisi
WORKPILOTS -Mitä tahansa yksityishenkilöiden tarjoamaan keikkatyötä
Kimppakyydit
Kimppa.net – Kimppakyydit
Kyydit.net – Kimppakyydit
PiggyBaggy – “Tavarakimppakyydit” eli tavaroiden vertaistoimitus
Superkyyti – Kimppakyydit
Naapuriapu
Nappi naapuri – Ilmaista apua arjen tilanteisiin naapureilta
Stadin aikapankki – Vertaispalveluita joista maksetaan rahan sijasta aikavaluutalla
Puuttuuko listalta jotain oleellista?
Listalle päätyi lopulta hieman alle 30 jakamistalousalustaa. Todennäköisesti kaikki kotimaiset alustat eivät kuitenkaan ole vielä tiedossamme. Puuttuuko listalta jotain oleellista? Kerro siitä meille!
Entä mitä mieltä olet tässä artikkelissa käytetystä jakamistalouden määritelmästä? Pitäisikö sitä laajentaa, jotta myös vaatelainaamot ja käytetyn tavaran kauppapaikat pääsisivät mukaan? Vaiko kenties supistaa entisestään, koska keikkatyö ei kuulu jakamistalouteen? Ota kantaa kommenteissa!