top of page
  • oonahosia

Sopisiko yhteiskäyttöauto minulle?

Avaa puhelimella 1024x761 v3

Esimerkiksi 24Rentin yhteiskäyttöauton saa ajoon helposti. Ovet napsahtavat auki omalla puhelimella avainten odottaessa kuljettajaa hansikaslokerossa.


Esimerkiksi 24Rentin yhteiskäyttöauton saa ajoon helposti. Ovet napsahtavat auki omalla puhelimella avainten odottaessa kuljettajaa hansikaslokerossa. Monelle oma auto on välttämätön liikkumisen muoto, sillä julkinen liikenne ei vielä täysin vastaa kaikkiin liikkumisen tarpeisiin erityisesti pk-seudun ulkopuolella. Tästä huolimatta yhä useampi pyrkii muuttamaan omia liikkumistottumuksiaan tavoitteenaan ympäristöystävällisempi tapa liikkua, terveydelliset kannustimet tai yksinkertaisesti kustannusten karsiminen etsimällä vaihtoehtoja omalle autolle.

Esimerkiksi pk-seudulla käytetään enenevissä määrin julkista liikennettä ja yksityisautoilun määrä laskee tasaisesti. Helsingin liikennekäytössä olevien henkilöautojen määrä tuhatta asukasta kohden on laskenut jopa yhdeksän prosenttia vuoteen 2007 verrattuna. Vaihtoehtoja yksityisautoilulle on useita, joista yksi on maailmanlaajuisesti 52 prosentin vuosivauhtia kasvava yhteiskäyttöautoilu.

Yhteiskäyttöauto ei ole perinteinen vuokra-auto Yhteiskäyttöautoilua verrataan usein autovuokraukseen, sillä palveluista löytyy samankaltaisuuksia. Siinä missä perinteinen auton vuokraus tulee tutuksi lomamatkoilla ja satunnaisena käyttönä, on yhteiskäyttöauto tarkoitettu yhdeksi liikkumisen vaihtoehdoksi päivittäisessä arjessa. Yhteiskäyttöautoilija hoitaa auton varaamisen verkossa tai mobiilissa ja ottaa sen itsenäisesti käyttöön mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Käyttöaika on yleensä muutamia tunteja poiketen suuresti vuokraamoiden vuorokausista tai viikoista.

Yhteiskäyttöautot löytyvät läheltä käyttäjäänsä – kodin vierestä, liikenteen solmukohdista tai työpaikan parkkipaikalta. Yksi yhteiskäyttöauto palvelee jopa 50 käyttäjää ja sen on eri tutkimuksissa laskettu poistavan 8-25 yksityisautoa pois kaduilta. Esimerkiksi 24Rentin yhteiskäyttöautopalvelussa on huomioitu myös ympäristöasiat. Yhteiskäytössä olevat autot ovat uusia, vähäpäästöisiä tai täysin päästöttömiä ja jopa huoltotoimissa otetaan huomioon ekologisuus – autoja ei esimerkiksi pestä jokaisen varauksen jälkeen.

Autoilun todelliset kustannukset vaikeita hahmottaa Yhä useammin oma liikkuminen muodostuu useista erilaisista liikkumistavoista. Yhteiskäyttöautot, julkinen liikenne, kävely, kimppakyydit ja pyöräily muodostavat yhtenäisen paletin, josta kannattaa valita omaan tarpeeseen kulloinkin parhaiten sopiva liikkumistapa. Oman auton ostoa kannattaa miettiä erityisen tarkkaan erityisesti siitä aiheutuvien kustannusten osalta jos oma ajotarve on vähäistä tai kovin satunnaista.

Kustannuksista tulevat ensimmäisenä mieleen hankinta- ja polttoainekustannukset, mutta auto verottaa kukkaroa näiden lisäksi myös muutoin. Laskelmissa tulee huomioida myös auton arvon lasku, vuotuiset käyttömaksut, pääoman korot, vakuutukset, pesut ja ylläpito, huollot ja pysäköintikustannukset. Kokonaissumman selvittyä kannattaa suhteuttaa se siihen, että tutkimusten mukaan kallis investointisi seisoo parkkipaikalla odottamassa käyttöä 95 % ajasta.

Kokonaiskustannusten arvioinnin vaikeudesta kertoo se, että rahoitusyhtiö Santanderin teettämässä tutkimuksessa autonomistajat arvioivat käyttävänsä autoon alle 500 euroa vuodessa vaikka todellisuudessa pelkästään kuukausikustannukset voivat kohota yli 500 euron.

Käyttö syntyy aidosta tarpeesta Yhteiskäyttöauton parhaita puolia ovat ne, että valittavana on ympäri vuorokauden omaan tarpeeseen sopiva auto – oli kyse sitten henkilöautosta, sähköautosta tai pakettiautosta suurempaan kuljetustarpeeseen. Yhteiskäyttöautoilija maksaa esimerkiksi 24Rentin yhteiskäyttöautosta vain todellisen käyttönsä mukaan ja vapautuu perinteisistä autonomistajan velvollisuuksista ja kiinteistä kuukausikustannuksista. Vaivattomuuden ja kustannussäästöjen lisäksi yhteiskäyttöautoilu tuo mukanaan myös käyttömukavuuksia. Osa autoista löytyy lämpimistä pysäköintihalleista ympäri vuoden ja osassa keskustan henkilöautoista on pysäköintilupa, joka oikeuttaa pysäköimään ilmaiseksi asukaspysäköintipaikoilla myös oman ajon aikana. Yhteiskäyttöauto onkin parhaimmillaan lyhyessä asiointiajossa eikä seistessään käyttämättömänä parkkipaikalla.

Suomessa yhteiskäyttöautoja tarjoavat: 24Rent, City Car Club ja EkoRent.

Tämän postauksen on kirjoittanut Elina Törmä, joka toimii markkinointi- ja myyntikoordinaattorina 24Rentissä.

Lähteet: Impulssi, LVM Helsingin Sanomat Aamulehti

4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page