top of page
  • oonahosia

Onko jakamistalous sinua varten?


Hmmmm...which one should i eat first? by Carly & Art I CC-BY license (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en) (cropped)

Mitä jakamistalous tarkoittaa?

Oletko koskaan listannut kaikkea, minkä omistat? Kuinka usein käytät mitäkin tavaraa tai kuinka paljon ne vievät tilaa? Haaveiletko lomasta yksityisessä huvilassa meren rannalla, tai edullisesta huoneesta New Yorkin keskustassa? Haluaisitko kokeilla jotakin uutta harrastusta, mutta tarvittavien välineiden ostaminen tuntuu liian suurelta panostukselta? Haluaisitko tietää, miten voit ansaita rahaa käyttämällä resurssejasi mahdollisimman tehokkaasti ja viisaasti? Haluatko uusia ystäviä naapurustostasi tai kohteesta, johon suunnittelet matkaa?

Jakamistaloudessa voit ansaita rahaa omistuksillasi ja saada elämyksiä ilman tavaroiden omistamista. Voit vuokrata kotisi ylimääräistä huonetta ja yöpyä reissullasi paikallisen asukkaan luona. Voit ansaita rahaa turhalla tavarallasi antamalla niitä muiden ihmisten käyttöön tai myymällä ne uudelleen käyttöön jollekin tarvitsevalle. Jakamistaloudessa voit käyttää autoa silloin kun sitä tarvitset eikä sinun tarvitse ostaa sitä pihalle seisomaan. Ja jos omistat auton, voit laittaa sen töihin silloin kun et sitä itse tarvitse. Jos tarvitset seinään reiän, poran ostaminen ei ole järkevin ratkaisu kun voit lainata poran tai pyytää jonkun tekemään työn puolestasi. Jakamistaloudessa voit tutustua kaltaisiisi tavallisiin ihmisiin ja asioida henkilökohtaisesti. Jakamistaloudessa toimit resurssiviisaasti ja olet mukana rakentamassa kestävää taloutta, jossa talous palvelee ihmisiä.

Miksi ja kenelle jakamistalous on tärkeää?

Jakamistalous säästää luonnonvaroja, koska se kannustaa käyttämään tavaroita mahdollisimman tehokkaasti ja niin, ettei jokaisen tarvitse ostaa kaikkea omaksi. Jakamistalouden kulutustavat siirtyvät pikkuhiljaa myös tuottajien suunnittelupöydille, jolloin parhaat tuotteet suunnitellaan pitkäikäiseksi, helposti ylläpidettäviksi ja päivitettäviksi ja joiden käyttämät raaka-aineet ovat täysin kierrätyskelpoisia.

Jakamistaloudella on merkitystä myös ihmisten sosiaalisen elämänlaadun kannalta. Tutustuminen naapureihin, toisten auttaminen ja avun saaminen ovat tärkeitä asioita luottamuksen ja turvallisuuden tunteen kannalta. Hyvinvointia luovat turvallinen elinympäristö ja ihmissuhteet, jotka ulottuvat perheen ulkopuolelle.

Taloudellinen tilanne maailmalla ja Suomessa on tiukka ja kaikki keinot ovat tarpeen, jotta ihmiset pystyvät huolehtimaan itsestään, käyttämään mahdollisimman tehokkaasti kaikkea olemassa olevaa ja tekemään työtä. Jakamistalous tarjoaa mahdollisuuden hyvinvointiin, rahan ansaintaan, säästämiseen sekä uusiin ihmissuhteisiin vertaisten kanssa.

Jakamistaloudesta ovat kiinnostuneet ekologisesti tiedostavat ihmiset, jotka elävät taloudellisten ja sosiaalisten kriisien keskellä. Talouden järjestäminen jakamisen ja yhdessä toimimisen avulla on tärkeää ihmisille, jotka haluavat auttaa rakentamaan kestävää taloutta.

Miten jakamistaloudessa toimitaan?

Jakamistaloudessa on paljon erilaisia palveluja. Jakamistaloudesta löytyy tuotteita ja palveluja liittyen liikkumiseen ja kuljetukseen, kotiin, erilaisiin työtiloihin, harrastevälineisiin, koneisiin ja tarvikkeisiin, lasten vaatteisiin ja leluihin, rahan lainaamiseen ja sijoittamiseen, oppimiseen, erilaisiin työtehtäviin, matkustamiseen ja majoittumiseen, ruokaan ja syömiseen, muotiin sekä viihteeseen. Uudentyyppiset jakamistalouden palvelut ovat tyypillisesti tarjolla internetin kautta erilaisina markkinapaikkoina ja palvelusivustoina. Voit tutustua Suomessa tarjolla oleviin palveluihin Hakemistossa.

Toimintamalli on tyypillisesti seuraavanlainen:

  1. Luot tunnukset ja liityt palvelun jäseneksi. Kerrot hieman itsestäsi, jotta muiden ihmisten on helpompi luottaa sinuun.

  2. Haet palvelua tai tavaraa, jota olet etsimässä tai teet itse ilmoituksen palvelusta tai tavarasta, jota haluat tarjota.

  3. Löydettyäsi etsimäsi tai saadessasi yhteydenoton viestittelette toisen osapuolen kanssa keskenänne ja varmistatte yhteensopivuuden.

  4. Teet tai vastaanotat tilauksen ja hoidat maksun.  Sopimus välillänne on syntynyt ja saat vahvistuksen sähköpostiisi. Joissakin palveluissa tämä osio jää pois ja hoidatte vaihdon keskenänne, kuten olette sopineet.

  5. Palvelu tai tavaran toimitus toteutetaan, myyjä saa maksun.

  6. Toimituksen jälkeen annatte toisillenne palautetta, joka auttaa molempia osapuolia jatkossa. Palaute on julkista ja hyvä palaute auttaa sinua löytämään parhaat kumppanit jatkossakin.

Mikä jakamistaloudessa on parasta?

Parasta jakamistaloudessa on tunne siitä, että kaikenlaista apua on saatavilla ja ihmiset ovat valmiita luottamaan toisiinsa. Joskus on helpompi luottaa aiemmin tuntemattomaan ihmiseen kuin kasvottomaan yritykseen. Palveluiden käyttäjillä, niin ostajilla kuin myyjilläkin, on suuri motivaatio palvella toisia mahdollisimman hyvin, jotta oma maine säilyy hyvänä ja vaihtotoiminta onnistuu hyvillä ehdoilla jatkossakin.

Mahdollisuus ansaita lisätuloja ja säästää ostamalla tavaroiden sijaan palveluja vertaisiltaan ovat jakamistalouden merkittävimmät taloudelliset edut yksilön kannalta. Näiden lisäksi sivutuotteena syntynyt positiivinen vaikutus ympäristöön, luonnonvaroihin, kestävään talouteen ja sosiaalisiin suhteisiin sekä omaan hyvinvointiin ovat jakamistalouden parasta antia. Edelläkävijyys ja luovat toimintamallit tuovat pitkällä aikavälillä positiivisia vaikutteita lisäksi niin yritystoimintaan kuin yhteiskuntaan kokonaisuutenakin.

8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page