top of page
  • oonahosia

Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta ja jakamistalous

Päivitetty: 8. huhtik. 2022

Photo-9.12.2015-9.23.13

Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta pyysi muutamia jakamistalousasiantuntijoita kuultaviksi kokoukseensa saadakseen lisätietoa siitä, mitä jakamistalous on, mitä se mahdollistaa ja mitä sen edistäminen edellyttää.

Asiantuntijalausunnot pyydettiin ja kuultaviksi kutsuttiin eilen 9.12.2015 (lausunnot luettavissa linkeistä): toimitusjohtaja Juho Makkonen Sharetribe Oy:stä (.pdf lausunto) markkinointijohtaja Henni Ahvenlampi Coreorient Oy/ PiggyBaggy:stä (.pdf lausunto) (.pdf pp-esitys) rahoitusasiantuntija Jenni Selosmaa Impactor Consulting Osk:sta (.pdf) yliopettaja Minna-Maari Harmaala Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta (.pdf) ja tutkija Tarmo Toikkanen Aalto-yliopistosta (.pdf)

Photo 9.12.2015 14.35.07

Kuvassa ylhäällä Juho Makkonen ja alhaalla Henni Ahvenlampi.

Lausunnot toimitettiin valiokunnalle edellisenä päivänä ja tilaisuudessa jokainen asiantuntija piti noin 5 minuutin esityksen. Toisiaan täydentävien esitysten jälkeen, kansanedustajat esittivät aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Tunnelma oli innostunut ja aihe selvästi kiinnostava.

Photo 9.12.2015 14.29.41

Kuvassa vasemmalta Jenni Selosmaa, Minna-Maari Harmaala ja Tarmo Toikkanen. 

Valiokunta halusi selvittää, miten jakamistalouteen ilmiönä tulisi reagoida, jotta se ei työllään estäisi jakamistaloutta. Keskustelimme myös siitä, minkälaista jakamistaloutta tulee edistää. Valiokunta haluaa työllään mahdollistaa jakamistaloutta tavalla, joka tuo Suomeen lisää työtä reilulla tavalla.

Asiantuntijat toivat esiin tarpeen mahdollisimman pikaiselle vero- ja työlainsäädäntöjen kehittämiselle. Myös tulorekisteri mainittiin. Puhuimme myös nykyisestä yrittäjyyden määritelmästä, yrittäjyyden eri asteista ja siitä, tulkitaanko jakamistalouspalvelu(i)lla ansaitseva yrittäjäksi. Tämä johti keskusteluun oikeudesta työttömyys- ja perusturvaan sekä perustulokeskusteluun. Kahden tunnin aikana ehdittiin puhua lisäksi suomalaisten jakamistalous-innovaatioiden kehittämisestä, tarpeesta kehittää julkisten hankintojen ja rahoituksen kriteerejä, kilpailun vääristymisestä sekä harmaasta taloudesta.

Olimme yhtämielisiä, että jakamistaloudelle tulisi kehittää pelisäännöt, jotka sopivat yhteen hyvinvointiyhteiskunnan kanssa. Edellä mainittujen lisäksi Tulevaisuusvaliokunta toivoo lisää tietoa hyvistä jakamistalous-käytännöistä myös ulkomailta sekä lisätietoa jakamistalous-edelläkävijämaiden tilanteesta.

Ennen eduskunnan joulutaukoa pe 11.12.2015 Tulevaisuusvaliokunta kutsuu kuulemiseen myös tuottaja Tanja Jänickeä Mesenaatti.me:stä sekä koordinaattori Joonas Pekkasta Avoimesta ministeriöstä.

Tulevaisuusvaliokunta on myös päättänyt järjestää kevätkaudella 2016 Jakamistalous-seminaarin. Jos olet jakamistalous-asiantuntija ja kiinnostunut seminaarista, voit jättää yhteystietosi tämän lomakkeen kautta, josta lista toimitetaan Tulevaisuusvaliokunnalle.

9 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page